OKULLAR

EGE ÜNİVERSİTESİ-


 20 Mayıs 1955 tarihinde yayınlanan 6595 sayılı kanunla kurulan Ege Üniversitesi, 9 Mart 1956 günü düzenlenen bir törenle eğitim-öğretim hayatına başlamış ve İzmir'in ilk üniversitesi olmuştur. Okul bünyesinde kurulan ilk fakülteler, Tıp ve Ziraat Fakülteleri ile aynı dönem açılan Yüksek Hemşirelik Okulu' dur. Bu tarihten sonra, hızla gelişen Ege Üniversitesi bünyesinde 1961’de Fen Fakültesi, 1968’de Mühendislik ve Diş Hekimliği Fakülteleri açılmış, 1969’da ise İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, "İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi" adıyla Ege Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Ege Üniversitesi 1976’da üç yeni fakülte daha kazanmıştır: Güzel Sanatlar Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Sosyal Bilimler Fakültesi. 1977’de Gıda Fakültesi, 1977’de Ege Üniversitesi’nin ikinci tıp fakültesi olarak İzmir Tıp Fakültesi, ve Hukuk Fakültesi kurulmuştur. Aynı yıl İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi ikiye ayrılarak "İşletme" ve aynı şekilde, üniversitenin bazı bölümlerinin genişletilmesiyle, Tekstil, Makina, İnşaat, Kimya ve Yer Bilimleri Fakülteleri kurulmuştur. Bu arada, değişik tarihlerde çeşitli yüksek okullar ve araştırma enstitüleri kurularak yaklaşık yirmi yıllık bir süre sonunda, Ege Üniversitesi kuruluş sürecini tamamlar.

1982 tarihinde Ege Üniversitesi iki ayrı üniversite haline dönüşmesiyle Dokuz Eylül Üniversitesi kurulmuştur ve  Ege Üniversitesi´nin kampüs alanı dışındaki fakülte ve yüksekokulları bu üniversiteye devredilmiştir. Ayrıca, Ege Üniversitesi´nin Ege Bölgesi´nin çeşitli il ve ilçelerine yayılan fakülte ve yüksekokulları, bu illerde kurulan Pamukkale Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes gibi üniversitelerin ilk fakülte ve yüksekokullarını oluşturmuştur.

Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden olan  Ege Üniversitesi’ne bağlı 13 Fakülte, 8 Enstitü, 5 Yüksekokul, 1 Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı, 7 Meslek Yüksekokulu, 5 Bölüm ve 27 Uygulama ve Araştırma Merkezi vardır. 2011 - 2012 öğretim yılı itibarıyla 46.245 ön lisans ve lisans, 4.7748 lisansüstü öğrencisi olmak üzere toplam 50.993 öğrencisi olan Ege Üniversitesi´nde 3.135’den fazla öğretim elemanı ve 4.000’i aşkın idari personel bulunmaktadır.
 
Bornova’da 3450 dekarlık bir arazi üzerine kurulmuş olan Ege Üniversitesi Ana Kampüsü, ülkemizin en kapsamlılarından olan ve en son teknoloji ile donatılmış modern bir kütüphane ile kapalı yüzme havuzu, spor salonu, futbol, basketbol, mini-futbol, tenis kortları gibi spor tesisleri ve ayrıca kafeteryalar, satış yerleri, akademik personel için üniversite lokali, öğrenci stajları için konuk evi ve Öğrenci Köyü ile 70.000 kişilik bir kampüs kenttir. Kampüs yeterli otoparklar, yollar ve bu yolların üzerinde yönlendirme levhaları ile donatılmıştır. Ayrıca Ege Üniversitesi kampüsündeki telefon ve bilgisayar ağıyla birimlerarası, İzmir içi ulusal ve uluslararası iletişim kurmak mümkündür. 

Kampüs içinde kongre, seminer, kültür ve sanat etkinlikleri için hizmet veren Prof.Dr. Yusuf Vardar – MÖTBE Kültür Merkezi ve kampüs dışında, İzmir kent merkezinde (Konak) Atatürk Kültür Merkezi, Menemen’de Deneme İstasyonu ve Üretme Çiftliği, Kurudağ’da Rasathanesi, Urla’da ve Tuzla’da su ürünleri tesisleri, Özdere’de Yaz Kampı ve Çeşme’de eğitim ve dinlenme tesisleri bulunmaktadır.

İzmir’in Çeşme ilçesinin Dalyan mevkiinde 270 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan  Batı kampüsünde 1998-99 öğretim yılında Çeşme Meslek Yüksekokulu öğrenime başlamıştır.
Kampüste 100 yatak kapasiteli bir uygulama oteli de yer almaktadır. Gelecek yıllarda kullanım alanının genişlemesi, yeni binaların yapılması ve yeni fakülte ve yüksekokulların açılması planlanmaktadır. 

18.06.2008 tarihinde yapılan Rektör Adaylığı seçiminde en yüksek oyu alan Prof. Dr. Candeğer YILMAZ, 6 Ağustos 2008 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Ege Üniversitesi Rektörü olarak atanmıştır. Ege Üniversitesi´nin ilk kadın rektörü olup, halen bu göreve devam etmektedir.

Dünyanın en iyi 500, Türkiye'nin ise ilk 5 sıralamasında yer alan üniversite, her bilim dalının gerektirdiği mesleki yabancı dil eğitimi vermesi ve eğitimi uygulamalarla destekleyen 500’den fazla eğitim ve araştırma laboratuvarı ile uygulamalı eğitime önem vermesi, 2011 yılında Türk üniversiteleri arasında TÜBİTAK akademik araştırma-geliştirme desteklerinden en fazla yararlanan ikinci üniversite olması, Avrupa Birliği Socrates-Erasmus Eğitim Programı ile Avrupa’ya ilk ve en çok öğrenci gönderen Türk üniversitesi ve 2011 - 2012 eğitim döneminde 470 öğrenci, 55 öğretim elemanını yurtdışına göndererek Türkiye’deki en çok ERASMUS bütçesi kullanan üniversite olmasının yanında Avrupa Komisyonu’nun verdiği yetki ile 2005 yılı itibari ile Diploma Eki Etiketi veren ilk iki Türk Üniversitesinden ve 2009 yılında 9 Türk üniversitesinden birdir. Ayrıca 2011 yılında Ege Üniversitesi, Avrupa Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmede de başarılı bulunularak, Avrupa genelinde toplam 40 üniversite ile birlikte üç yıllık dönem için AKTS (ECTS) Etiketi ödülünü almıştır.

66 öğrenci topluluğunun faaliyetleri ile renkli bir sosyal yaşam ve 33 yıldır düzenlenen geleneksel Bahar Şenlikleri ile renkli bir öğrenim hayatının kapılarını aralayan üniversite,
' EGELİ OLMAK AYRICALIKTIR!' sloganına yakışır biçimde Türkiye’nin mezunları arasında kolay iş bulabilen 140 üniversite içinde 8. üniversite olmasıyla da 'Neden Ege Üniversitesi?' sorusuna da cevabını en iyi şekilde vermektedir.

Daha fazla bilgi için: http://www.ege.edu.tr/index.php?lid=1&SayfaID=5&cat=details

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder